Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Reménység és erő Krisztustól egy szenvedő világ számára
  2024-03-18 07:43:39, hétfő
 
  Reménység és erő Krisztustól egy szenvedő világ számára

Textus: Lk 7:11-17

Ez nem újdonság, ugyanakkor minden nap amikor hallgatjuk a híreket szembesülünk azzal a fájdalmas valósággal, hogy egy szenvedő világban élünk. Jelenleg is a világ különböző részein háborúk folynak. Nép nép ellen folytat háborút.
Emellett jelen van a családokon belüli sokféle problémákból származó szenvedés és a személyes életben jelenlévő problémákból származó szenvedés. Házastársak folytatnak háborút egymás ellen, vagy háború van szülők és gyerekek között. És ezekben a harcokban mindenki szenved lelkileg vagy fizikailag. Aztán ott van a betegségek és más jellegű nyomorúságok által okozott lelki és fizikai jellegű szenvedés a személyes életünkben. Joseph Parker tizenkilencedik századi brit prédikátor mondta: "Prédikálj a szenvedőknek, és soha nem lesz hiány gyülekezetben. Minden padban van egy megtört szív".
Egy ilyen világban kétségbeejtően szükségünk van az igazi reménységről szóló üzenetre, amely legyőzi a kétségbeesésünket, reménytelenségünket, és a valódi erőről szóló üzenetre, amely legyőzi a gyengeségünket. Néha úgy érezzük magunkat, mint az az ember, aki fényt látott az alagút végén, de aztán rájött, hogy egy vonat jön felé. Ez hamis reménység! Igazi reménységre van szükségünk.
Jézus Krisztus evangéliuma ezt az igazi reményt és valódi erőt kínálja fel ennek a szenvedő világnak. Ezt szemléletesen ábrázolja a Lukács 7:11-17. Három olyan csodát jegyeztek fel, ahol Jézus egy halottat támasztott fel: Jairus lánya (Máté, Márk és Lukács ev.számol be erről); Lázár (csak János ev.számol be erről); és az özvegyasszony egyetlen fiának feltámasztása (csak Lukács ev.számol be erről). Jézus minden csodája túlmutat a szó szerinti tényen, a megtörtént eseményen, hiszen nagyszerű lelki tanulságokat lehet belőlük levonni. János "jeleknek" nevezte őket, ami azt jelenti, hogy jelentőségük túlmutat a külsőségeken. Valami mélyebbre mutatnak rá. Spurgeon azt mondta: "Ezek prédikációk a szemnek, ahogyan az Ő szóbeli beszédei prédikációk voltak a fülnek" (12 Sermons on Conversion [Baker], 80. o.). Hasonlóképpen, ez a beszámoló arról, hogy Jézus feltámasztotta ezt a fiatalembert, és visszaadta az édesanyjának, a tényleges tényeken kívül még elmond nekünk valamit. Azt mondja el nekünk, hogy:
Krisztus életadó szava reménységről és erőről szóló üzenet egy remény és erő nélküli világban.
Ez az asszony, aki elvesztette a férjét, most kétségbe volt esve egyetlen fia elvesztése miatt. És természetesen tehetetlen volt a halállal szemben. De Krisztus életadó szava reményt és erőt hozott ebbe a lehangoló jelenetbe, ebbe a kilátástalan és reménytelen helyzetbe.
Ez a csoda egy példázat arról a feladatról, amellyel az evangélium tanúiként szembesülünk. Az evangelizáció nem egy ügynök feladata, aki meggyőzi az embereket, hogy higgyenek Krisztusban. Az evangelizáció nem más, mint azok feltámasztása, akik halottak a vétkeikben és bűneikben (Ef 2:1). Amikor megosztjuk velük az evangéliumot, akkor Isten felhasználja ezt arra, hogy a bűnöst a halálból az életre támassza fel, ahogyan Jézus ezt az embert feltámasztotta a fizikai halálból a fizikai életre. És az eredmény nem kevésbé hatalmas és dicsőséges.
1.Krisztus életadó igéje a reménységről szóló üzenet egy remény nélküli világban.
Figyeljük meg, hogyan mutatja be Lukács a jelenetet: Két nagy tömeg gyűlik össze. Az egyik tömeg szomorú és reménytelen volt. A felbérelt hivatásos gyászolók hangosan jajveszékeltek. A gyászoló anya szakadt ruhákban, valószínűleg valamelyik vigasztaló rokon vagy szomszéd karjára támaszkodva ment a nyitott hordágy előtt, amelyen a letakart holttestet vitték. Reménytelenségről szóló jelenet, helyzet volt.
Felbukkan a másik tömeg, amely az ellenkező irányból érkezett, és Jézust, a Messiást követte, aki nagy csodákat tett. Az élénk csevegés és a ragyogó arcok azt mutatták, hogy ez a tömeg reménykedik, hogy ennek a tömegnek van reménysége. Milyen éles ellentét van e két tömeg között! Ahol az Úr Jézus nincs jelen, ott kétségbeesés, ott reménytelenség van a halállal szemben. Ahol pedig Ő jelen van, ott remény van. A remény, amelyet Krisztus ad, háromféleképpen jön hozzánk:
A.A REMÉNYSÉG AMELYET KRISZTUS AD AZ Ő KÖNYÖRÜLETESSÉGÉBŐL FAKAD, AZ Ő KÖNYÖRÜLETESSÉGÉN KERESZTÜL JÖN HOZZÁNK.
Az Úr könyörületet érzett iránta (7:13). A szó szó szerint a "belek" szóval rokon, és olyan érzéseket ír le, amelyek mélyen belülről jönnek. Más szóval, ez nem csupán intellektuális együttérzés volt. Jézus mélyen együtt érzett ezzel a gyászoló és szenvedő asszonnyal.
Valahányszor az Úr Jézus szembesül az emberi bánattal és szükséggel, könyörületet érez, és együttérez. Ez az együttérzés, ez a könyörület volt benne amikor a földön járt. Most is így érez, mint a mi együttérző Főpapunk a mennyekben. Ő nem egy sztoikus Megváltó. Ez a fajta együttérzés reményt ad. Kétségbeesésünkben hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy senki sem ért meg minket. Magányunk felerősíti a kétségbeesést, a reménytelenséget. De a tudat, hogy valaki más is együtt érez velünk, reménysugarat hoz. Nem vagyunk egyedül! Jézus megért és törődik velünk!
Jézus szavai: "Ne sírj", érzéketlenség lett volna, ha nem tudott volna tenni valamit az asszony problémájával kapcsolatban. Krisztus soha nem szólítja fel az embereket, hogy hagyják abba a sírást, ha azok a könnyek helyénvalók, egészségesek. De ebben az esetben szeretettel szólítja fel ezt az asszonyt, hogy legyen egy szikrányi bizalma Iránta. Gyengéden azt mondja: "Nézz rám! Én tudok tenni valamit a bánatod okával kapcsolatban".
Ha Krisztus hatékony tanúi akarunk lenni, akkor kérnünk kell Őt, hogy mélyítse el bennünk az elveszettek iránti együttérzésünket. Jól mondta valaki, hogy az embereket addig nem érdekli, hogy mennyit tudsz, amíg nem látják, hogy mennyire törődsz velük. Amikor az emberek felé kinyilvánítjuk Krisztus együttérzését, az gyakran megnyitja a szívüket, hogy meghallják az evangélium igazságát, hogy odafigyeljenek arra.
A remény, amelyet Krisztus ad, egy másik módon is eljut hozzánk:
B.A REMÉNYSÉG AMELYET KRISZTUS AD AZ Ő KEGYELME ÁLTAL JÖN HOZZÁNK.
Isten meg nem érdemelt kegyelme ad nekünk reményt. Ez az asszony semmit sem tett azért, hogy kiérdemelje ezt a csodát. Ellentétben az előző csodában (7:4) szereplő századossal, itt senki sem mondta Jézusnak: "Ez az asszony méltó arra, hogy ezt megadd neki". Még csak nem is kérte az Urat, hogy tegye meg. Nyoma sincs a hitnek vagy várakozásnak a részéről. És a halott fiatalemberben sem volt semmi, amiért megérdemelte volna ezt a csodát. Jézus nem azt mondta: "Milyen jól néz ki a holttest! Soha nem láttam még ilyen szép holttestet! Feltámasztom őt a halálból". Nem számít, milyen szépen öltözteted fel őket, a holttesteknek nincs semmi érdemük. Ez a csoda teljesen Krisztus nagy együttérzéséből és szeretetéből fakadt. Csupa kegyelem volt.
Az evangélium csupa kegyelem, egyáltalán nem cselekedetekből áll. Nem arról szól, hogy "Próbáld meg egy kicsit keményebben! Tisztítsd meg az életed! Tedd ezeket a jó cselekedeteket, hogy elnyerhesd Isten üdvösségét". Ez az ember által alkotott vallások üzenete, és ez csak növeli a kétségbeesést, a eménytelenséget, mert az amúgy is kétségbeesett bűnös azt gondolja: "Mi van, ha nem tudok megfelelni?".
A kegyelem üzenete, a kegyelemről szóló üzenet azonban reményt hoz. Azt mondja: "Még amikor halottak voltunk vétkeinkben, [ő] Krisztussal együtt életre keltett minket" (Ef 2:5). Isten nem azért ment meg valakit, mert keményen megdolgozott azért, hogy a maga holttestét elég jó állapotba hozza. Amikor halottak voltunk, azért tett minket élővé, hogy "hogy megmutassa kegyelmének mérhetetlen gazdagságát irántunk való jóságából Krisztus Jézusban" (Ef 2:7). Az evangélizáció az a munka, amikor látjuk, hogy Krisztus feltámasztja a halottakat. Mivel ez teljesen az Ő kegyelméből történik, egyáltalán nem függ attól, hogy mit tesznek a bűnösök. Így reményt ad a reményteleneknek.
Igeszakaszunk bemutatja a reményt, amely Krisztus könyörületessége és kegyelme által jön hozzánk. Harmadszor:
C.A REMÉNYSÉG AMELYET KRISZTUS AD, AZ Ő IGÉJE ÁLTAL JÖN HOZZÁNK.
Krisztus sokféleképpen vitte véghez a csodáit. Ezért jelentős, hogy minden alkalommal, amikor feltámasztotta a halottakat, ugyanúgy tette: úgy, hogy beszélt a halott személyhez, és visszahívta őt az életbe. Az Ő puszta szava volt az, ami megelevenítette a halottakat.
Isten szavának nagy ereje van. Az Ő szavával hívta létre a világegyetemet. A százados így szólt Jézushoz: "Csak szólj, és meggyógyul a szolgám" (7:7). A Szentírásban ugyanez az erőteljes Ige áll előttünk, "élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait" (Zsidók 4:12). Az Ézsaiás 55:10-11 ezt ígéri: "Mert ahogyan az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, termővé és gyümölcsözővé teszi; magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem."
Isten Igéjének ereje nagy reményt ad nekünk, mert képes változást hozni reménytelen helyzetünkben. Ahogy Krisztus személyesen szólt ehhez a halott fiatalemberhez, úgy szól ma is személyesen a halott bűnösök szívéhez. Ahogyan ez a fiatalember, aki nem tudott felkelni, mert halott volt, Krisztus szavára válaszolva azonnal feltámadt, úgy most azok, akik halottak a bűneikben, azonnal válaszolhatnak és új életet kaphatnak, amikor az Úr az evangéliumot mondja szolgáin és írott Igéjén keresztül nekik.
Tanúként az embereket Isten Igéjéhez kell irányítanunk. Ha azt szeretnéd, hogy gyermekeid megtérjenek, olvasd nekik Isten Igéjét, és amikor már képesek rá, bátorítsd őket, hogy maguk is olvassák azt. Amikor az emberekkel beszélsz arról, hogy szükségük van Krisztusra, idézd a Szentírást, és szólítsd fel őket, hogy olvassák ők maguk is.
Gaylord Kambarami a Zimbabwei (Zimbabve) Bibliatársulat főtitkára volt. Egyszer, amikor egy férfinak felajánlott egy Újszövetséget, a férfi így válaszolt: "Ha ideadja nekem azt a Bibliát, akkor a lapokat feltekerem, és cigarettát készítek belőle!". Gaylord így válaszolt: "Legalább azt ígérje meg, hogy elolvassa az oldalt, mielőtt elszívja". A férfi beleegyezett, így odaadta neki az Újszövetséget, és elment az útjára.
Tizenöt évvel később Gaylord egy kongresszuson vett részt, amikor a pódiumon álló előadó hirtelen kiszúrta őt, rámutatott a hallgatóság előtt, és így szólt: "Ez az ember nem emlékszik rám, de 15 évvel ezelőtt felajánlott nekem egy Újszövetséget. Elmondtam neki, hogy a lapokból cigarettát fogok sodorni, mégis nekem adta. Megígértette velem, hogy elolvasom a lapokat, mielőtt elszívom őket. Nos, elszívtam Mátét, elszívtam Márkot és elszívtam Lukácsot. De amikor a János 3:16-hoz értem, nem tudtam tovább szívni. Attól a pillanattól kezdve megváltozott az életem." Főállású evangélistává vált, aki mások figyelmét Isten Igéjének hatalmas üzenetére irányította.
Krisztus evangéliuma tehát reménységet adó evangélium egy kétségbeesett, reménytelen világ számára. A reménység azonban haszontalan, hacsak nem tudja teljesíteni az elvárásokat. Az erőtlen remény nem is remény, hanem csak vágyálom. Ezért fontos a következő pontom:
2.Krisztus életadó szava az erőről szóló üzenet egy erő nélküli világban.
A modern ember dicsekszik hatalmával, de a nagy kiegyenlítővel, a halállal szemben tehetetlen. Bertrand Russell "mindenható halálnak" nevezte. Ha kivesszük Istent a képből, ahogy Russell tette, igaza van, mert senki sem állhat ellene. Ott van a sok gazdag ember akinek rengeteg pénze van, de egyikük sem tudja elhárítani a halált. Senki sem mentesül ez alól.
De Jézus Úr a halál felett. Amikor kimondta életadó szavát, a holttest életre kelt, felült, és beszélni kezdett. Így ma is erőteljes hatása van annak, amikor Krisztus az Ő életadó szavát mondja a bűneikben meghaltak szívéhez. Először is jegyezzük meg:
A.KRISZTUS SZAVAINAK ERŐTELJES HATÁSUK VOLT MAGÁRA A FIATALEMBERRE.
Krisztus a szavaival feltámasztotta őt a halálból az életre! Egyértelmű különbség van egy halott és egy élő ember között.
Még a vallásos emberek között is nagy a különbség, akik a jó cselekedeteikkel felöltöztek, hogy élőnek tűnjenek, és azok között, akik valóban lelki életet kaptak Krisztus ereje által. Az előbbiek egy ideig talán megtévesztenek egyeseket, de ha alaposan megnézzük őket, megmondhatjuk, hogy nincs bennük az Ő élete. Akik valóban Istentől születtek, azok számos életjellel rendelkeznek, amelyek elárulják, hogy Ő új életet adott nekik. Lehet, hogy nem látunk mindent egyszerre, de látni fogjuk a különbséget. Ebben az esetben a halott ember felült, és beszélni kezdett (7:15). Nem tudjuk, hogy mit mondott, de azok, akik megkapták Krisztus életét, általában sokat fognak beszélni Róla. Megjelenik bennük az érdeklődés Isten dolgai iránt. Spurgeon rámutat, hogy bármit is mondott ez az ifjú, az édesanyja nem kritizálta. Nem mondta, hogy "ez a mondat nem volt nyelvtanilag helyes". Túlságosan örült annak a ténynek, hogy a fia él. Néha az újonnan megtért keresztyének helytelen dolgokat is mondanak, de vigyáznunk kell, hogy ne kritizáljuk őket túl szigorúan, hanem örüljünk az új élet jeleinek.
Ha szem előtt tartjuk, hogy az evangelizáció magában foglalja a lelkileg halott emberek feltámasztását, akkor elkerülhetünk két veszélyt. Először is, nem fogunk a külsőleg jó emberekre nézni, és azt feltételezni, hogy nincs szükségük arra, amit mi Krisztusban kínálunk nekik. Nézzétek meg újra! Ők csak élettelen holttestek, akiknek szükségük van arra az életre, amelyet csak Krisztus adhat. Az üdvösség mindig Isten életet ajándékozó cselekedete, soha nem az ember életet utánzó cselekedete. Másodszor, nem fogunk kétségbeesni amiatt, hogy egyes esetek túl nehezek az Úr számára. Akár élőnek, akár halottnak látszik a holttest, valójában halott, és mindkét esetben Isten erejére van szükség ahhoz, hogy életet adjon a halottnak.
B.KRISZTUS SZAVAI AZ ANYÁRA ERŐTELJES HATÁST GYAKOROLTAK.
"Jézus pedig átadta az anyjának." Érzelmi viszontlátás történt anya és fia között. Újra együtt voltak. A gyász és bánat könnyei örömkönnyekké változtak. A halálával véget ért közösséget az ő élete állította helyre. Az a segítség és támogatás, amelyet a fia korábban nyújtott, most helyreállt. Az Úr Jézusnak bizonyára nagy örömet okozott, hogy ezt a fiatalembert élve mutatta be az édesanyjának.
Az egyik legerősebb tanúbizonyság arra, hogy egy korábban halott bűnös új életet kapott Krisztusban, a helyreállított, a helyreállt családi kapcsolatok. Nem annyira generációs szakadék, mint inkább lelki szakadék van a fiatalok és szüleik között. Ha mind a szülők, mind a fiatal valóban új életet tapasztaltak meg Krisztusban, akkor öröm és közösség lesz ott, ahol korábban harag és elidegenedés volt. Krisztus örömmel ad új életet a fiúknak és lányoknak, valamint a szülőknek, és nézi az örömteli újraegyesülést. De az Ő szavainak a hatása ezzel nem ér véget:
C.KRISZTUS SZAVAI ERŐTELJES HATÁST GYAKOROLTAK A MEGFIGYELŐKRE.
Félelem fogta el őket és dicsőítették Istent (7:16). Bár Krisztusnak mint "nagy prófétának" a megbecsülése nem volt olyan nagy, mint amilyennek lennie kellett volna, mégis felismerték Isten kezét, amely Jézuson keresztül munkálkodott: "Isten meglátogatta népét" (Lk 1,68).
Valahányszor Krisztus új életet ad a halott bűnösöknek, az erőteljes hatást gyakorol a szemlélőkre. Különösen így van ez akkor, ha a halott bűnös valóban halottnak látszott (amikor korábban nem volt csupa jó cselekedetekbe öltözve). Egy részeges vagy drogfüggő, erkölcstelen ember vagy bűnöző valódi megtérése nagy hatással lehet a szemlélőkre. Az emberek nem tagadhatják le az átalakulást. El kell ismerniük Isten valóságát. Ezzel kapcsolatban hozzátenném, hogy fontos, hogy akik feltámadtak a halálból, azok úgy is éljenek, hogy Krisztus nevét ne gúnyolják ki a gyenge bizonyságtételük miatt. Hiba az új hívőket tömegek előtt felvonultatni, mielőtt megtanultak volna az Úrnak tetsző módon járni.
D.KRISZTUS SZAVAINAK ERŐTELJES HATÁSUK VOLT MÁSOKRA, AKIK HALLOTTAK A CSODÁRÓL.
Talán úgy mint Lázár esetében, Nainba is elmentek sokan, hogy találkozzanak ezzel a feltámasztott fiatalemberrel. A híradás mindenhová eljutott (7:17). Ez egy hullámzó hatás volt, amely egyre szélesebb körben elterjedt.
Ki tudja megmondani, milyen hatalmas hatása van egyetlen lélek megtérésének? Lehet, hogy az eredmények csak évek múlva lesznek ismertek, de hatalmasak lehetnek. 1934 őszén Amerikában egy Mordecai Ham nevű tüzes déli evangélista tizenegy héten át prédikált az észak-karolinai Charlotte-ban. Ott egy 16 éves, külsőleg vallásos, de belsőleg lelkileg halott fiú a Szentlélek meggyőző munkája alá került, és új életet nyert Krisztusban. Ki tudja megmondani, hogy az a fiú, Billy Graham milyen nagy hatékonysággal mozdította előre Krisztus ügyét az egész világon?
1929-ben a pennsylvaniai Germantownban, ez is Amerikában van, egy acélmunkás 17 éves fia a Biblia olvasása folytán keresztyén lett. Számára ez olyan átformáló valóság volt, amely megváltoztatta egész szemléletét, de úgy gondolta, hogy egyedül van ezzel a tapasztalattal. Nem ismert másokat, akik úgy hittek, mint ő. Egy évvel később, ahogy sétált az utcán, egy nagy sátorhoz ért. Csodálkozva, hogy mi történik, belépett, és meghallgatta egy olasz-amerikai férfi beszámolóját arról, hogy megtért a bűnözésből és a kábítószerezésből, és hogy Krisztus nemcsak a börtönből, hanem a bűnből is megszabadította. Amikor elhangzott a meghívás, a fiatalember előrement. Aznap este, 1930. augusztus 19-én ezt jegyezte fel naplójába: "elhatároztam, hogy egész életemet feltétel nélkül Krisztusnak adom". Ez a fiatalember Francis Schaeffer volt, akinek írásai, beszédei és filmjei világszerte mérhetetlen hatást gyakoroltak sokakra Krisztus dicsőségére.
Következtetés
A következtetés mindebből az, hogy soha nem tudhatod, mi minden származhat abból, hogy Isten életet ad egyetlen bűnösnek a te tanúságtételed által! Ez nagyszerű motiváció kell, hogy legyen számunkra, hogy kihasználjuk azokat a látszólag "véletlenszerű" találkozásokat, amelyekben a lelkileg halottakkal érintkezünk. Jézus "véletlenül" éppen akkor sétált be a városba, amikor ez a temetési menet elindult kifelé. Ez egy Istentől elrendelt találkozás volt. Jézus mindig készen állt, és így feltámasztotta ezt a fiatalembert az életre.
Hasonlóképpen, Isten nekünk is ad gondviselésszerű, de látszólag "véletlenszerű" találkozásokat azokkal, akik halottak a bűneikben. Bevallom, oly gyakran vagyok lelkileg tompa, és elszalasztom a lehetőséget. Később azt gondolom: "Mondhattam volna ezt és ezt!". Ha fel akarjuk támasztani a halottakat, ahogyan Jézus tette, akkor meg kell értenünk, hogy mindig Atyánk ügyével kell foglalkoznunk, ahogyan Ő is tette. Az evangélium Krisztus életadó igéje, a reménységről szóló üzenet egy remény nélküli világban, az erőről szóló üzenet egy erő nélküli világban. Talán még ezen a prédikáción keresztül is azt mondja az Úr valakinek: "Kelj fel a lelki halálból és a bűnből, és kövess engem!".
Tizenkét éves korában Robert Louis Stevenson az emeleti szobájának ablakából nézett ki a sötétbe, és figyelte, ahogy egy férfi meggyújtja az utcai lámpásokat. Stevenson nevelőnője bement a szobába, és megkérdezte, mit csinál. Azt válaszolta: "Nézem, ahogy egy férfi lyukakat vág a sötétségbe". Ez jól leírja a mi tanúságtevői feladatunkat - lyukakat vágni ennek a remény nélküli, szenvedő világnak a sötétségébe azzal a jó hírrel, hogy Jézus azért jött, hogy a halott bűnösöket az Ő Igéje által új életre támassza. Ámen.




 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: együttérzésünket, cselekedeteikkel, gondviselésszerű, reményteleneknek, könyörületessége, bizonyságtételük, reménytelenséget, együttérzéséből, háromféleképpen, cselekedetekből, megszabadította, tizenkilencedik, megelevenítette, eménytelenséget, feltámasztotta, megtévesztenek, gyengeségünket, válaszolhatnak, fiatalemberhez, helyreállított, kinyilvánítjuk, világegyetemet, feltámasztását, reménytelenség, fiatalemberrel, kétségbeejtően, intellektuális, újraegyesülést, cselekedetekbe, odafigyeljenek, tapasztalattal, fiatalemberben, jajveszékeltek, találkozásokat, megváltoztatta, kiegyenlítővel, szenvedő világ, híreket szembesülünk, fájdalmas valósággal, szenvedő világban, világ különböző, családokon belüli, személyes életben, harcokban mindenki, személyes életünkben, megtört szív, ilyen világban, igazi reménységről, valódi erőről, alagút végén, igazi reményt, szenvedő világnak, Joseph Parker, Jézus Krisztus, REMÉNYSÉG AMELYET KRISZTUS AD AZ KÖNYÖRÜLETESSÉGÉBŐL FAKAD, KÖNYÖRÜLETESSÉGÉN KERESZTÜL JÖN HOZZÁNK, REMÉNYSÉG AMELYET KRISZTUS AD AZ KEGYELME ÁLTAL JÖN HOZZÁNK, Krisztus Jézusban, REMÉNYSÉG AMELYET KRISZTUS AD, IGÉJE ÁLTAL JÖN HOZZÁNK, Isten Igéjének, Ahogy Krisztus, Isten Igéjéhez, Isten Igéjét, Gaylord Kambarami, Bertrand Russell, Jézus Úr, KRISZTUS SZAVAINAK ERŐTELJES HATÁSUK VOLT MAGÁRA FIATALEMBERRE, KRISZTUS SZAVAI AZ ANYÁRA ERŐTELJES HATÁST GYAKOROLTAK, KRISZTUS SZAVAI ERŐTELJES HATÁST GYAKOROLTAK MEGFIGYELŐKRE, Valahányszor Krisztus, KRISZTUS SZAVAINAK ERŐTELJES HATÁSUK VOLT MÁSOKRA, AKIK HALLOTTAK CSODÁRÓL, Mordecai Ham, Billy Graham, Francis Schaeffer, Robert Louis Stevenson,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Paul David Tripp Április 24  próbáljuk ki az őszinteséget  Föld napja április 22  Pillangó  Környezetvédelem  Ahogy emelkedik a rezgés...  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Muratáj  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szent György nap  A lelki élet nem arról szól, ....  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A világnak égető szüksége van ...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  A könnyek összegyűjtése  Esti kép  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Jó éjszakát  Esti kép  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Minden szülő a lényével nevel.  Rögtön puha Mézes Krémes  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Pillangó  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Két tekintet van  Paul David Tripp Április 24  Esti kép  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Krisztina b...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Pillangó  Két tekintet van  A világnak égető szüksége van ...  A lelki élet nem arról szól, ....  Az udvariasság alapja: önismer...  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
szenvedő világ, híreket szembesülünk, fájdalmas valósággal, szenvedő világban, világ különböző, családokon belüli, személyes életben, harcokban mindenki, személyes életünkben, megtört szív, ilyen világban, igazi reménységről, valódi erőről, alagút végén, igazi reményt, szenvedő világnak, halottat támasztott, özvegyasszony egyetlen, megtörtént eseményen, beszámoló arról, tényleges tényeken, halállal szemben, lehangoló jelenetbe, példázat arról, evangélium tanúiként, ügynök feladata, életre támassza, embert feltámasztotta, fizikai halálból, fizikai életre, reménységről szóló, remény nélküli, egyik tömeg, felbérelt hivatásos, gyászoló anya, nyitott hordágy, letakart holttestet, másik tömeg, ellenkező irányból, élénk csevegés, ragyogó arcok, tömeg reménykedik, emberi bánattal, könyörület volt, földön járt, sztoikus Megváltó, fajta együttérzés, asszony problémájával, könnyek helyénvalók, esetben szeretettel, szikrányi bizalma, bánatod okával, elveszettek iránti, embereket addig, emberek felé, gyakran megnyitja, evangélium igazságát, másik módon, asszony semmit, előző csodában, asszony méltó, hitnek vagy, halott fiatalemberben, holttesteknek nincs, csoda teljesen, evangélium csupa, kicsit keményebben, ember által, kegyelem üzenete, kegyelemről szóló, maga holttestét, halott személyhez, velők szétválásáig, szív gondolatait, halott fiatalemberhez, halott bűnösök, evangéliumot mondja, embereket Isten, emberekkel beszélsz, férfinak felajánlott, lapokat feltekerem, férfi beleegyezett, kongresszuson vett, pódiumon álló, hallgatóság előtt, lapokból cigarettát, pillanattól kezdve, reménység azonban, erőtlen remény, következő pontom, erőről szóló, modern ember, nagy kiegyenlítővel, halál felett, holttest életre, bűneikben meghaltak, szavaival feltámasztotta, vallásos emberek, ideig talán, halott ember, érdeklődés Isten, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5899
  • e Hét: 39675
  • e Hónap: 68987
  • e Év: 256789
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.